Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 4 mei 2000
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor gevallenen zonder graf' in Nes (gemeente Ameland) is een houten gedenkbank.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor gevallenen zonder graf' in Nes (gemeente Ameland) is opgericht ter nagedachtenis aan de soldaten die in de Tweede Wereldoorlog bij Ameland zijn gesneuveld, maar die geen bekend graf hebben.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2000 door Pam Oliver, de nicht van Philips Butcher. Deze Engelsman is gesneuveld toen zijn Halifax-bommenwerper tussen Terschelling en Harlingen werd neergeschoten. Twee lichamen van de bemanning spoelden aan, maar Butcher werd nooit gevonden. Oliver en haar man en nog een ander Engels echtpaar dat bij Ameland familie verloor, zijn op speciale uitnodiging van de gemeente Ameland overgekomen voor de dodenherdenking en bevrijdingsdag.

Locatie
De bank is geplaatst bij de oorlogsgraven op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kardinaal de Jongweg te Nes (gemeente Ameland).

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht