Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Louis Boermeester jr. (1908-1992)
Onthulling: 11 juli 1955
Adopteer dit monument.

Bolsward, gedenkraam in de Martinikerk (foto: I.G. de Visser)
Bolsward, gedenkraam in de Martinikerk (foto: I.G. de Visser)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkramen in de Martinikerk van Bolsward (gemeente Súdwest-Fryslân) zijn uit twee gebrandschilderde glas-in-loodramen.

Symboliek
Het eerste raam, geplaatst in de noordwand, is uitgevoerd in donkere kleuren en beeldt de bezetting uit. Van boven naar beneden ziet men de bezetter die Nederland overweldigde en de verwoestingen die daarvan het gevolg waren. De grafkruisen met daarop geplaatste helmen verwijzen naar het sneuvelen van de Nederlandse soldaat in mei 1940. In het midden is een afbeelding van een soldaat te zien die zijn laars in de nek van een burger zet. Hiermee wordt uitdrukking gegeven aan het onderdrukken van de gemeenschap, wat verzet opwekte en onder andere de april-meistaking in 1943 tot gevolg had (uitgebeeld door een boer die een melkbus leegt).

Het tweede raam, geplaatst in de westwand, is veel lichter van kleur en alles streeft hier omhoog. Beneden in het midden zit een huilende moeder bij haar dode zoon, maar boven ploegt de boer en waaien de Friese en Nederlandse vlaggen. Daartussen de Canadezen, die de bezetter het land uitdrijven. De bevrijding van vijf jaar onderdrukking is een feit geworden en er kan worden begonnen aan de wederopbouw.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkramen in de Martinikerk herinneren de inwoners van Bolsward aan de strijd tegen de bezetter, de bevrijding in 1945 en de wederopbouw.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 juli 1955. De ramen waren in 1945 door de kunstenaar Louis Boermeester jr. gemaakt, maar konden door de restauratie van de kerk niet eerder worden geplaatst.

Locatie
De gedenkramen zijn geplaatst in de noord- en westmuur van de Martinikerk, aan het Groot Kerkhof in Bolsward (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht