Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Onthulling: 28 mei 2005
Adopteer dit monument.

Kornwerderzand, Kapitein Boers viaduct (foto: gemeente Wûnseradiel)
Kornwerderzand, Kapitein Boers viaduct (foto: gemeente Wûnseradiel)
Kornwerderzand, Kapitein Boers viaduct (foto: gemeente Wûnseradiel)

Het monument

Vorm en materiaal
Op het Kapitein Boers viaduct in Kornwerderzand (gemeente Súdwest-Fryslân) is een klein gedenkplaatje aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'KAPITEIN BOERS VIADUCT
MEI 1940'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boers Christianus Franciscus Johannes 24-10-1889 03-05-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Kapitein Boers viaduct in Kornwerderzand (gemeente Súdwest-Fryslân) is hernoemd ter nagedachtenis aan kapitein C.F.J. Boers en zijn manschappen.

Christianus Franciscus Johannes Boers werd geboren op 24 oktober 1889 in Den Haag. Hij was commandant van het detachement Kornwerderzand, dat tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 stand hield tegen de bezetter. Op 17 september 1941 werd Boers als verzetsman gearresteerd en in het 1e O.D. (Ordedienst) proces ter dood veroordeeld. Hij overleed op 3 mei 1942 in het Kommando Oraniënburg van het concentratiekamp Sachsenhausen.

Onthulling
Op 28 juni 2005 werd het viaduct, dat oorspronkelijk de naam 'Kornwerderzand' droeg, omgedoopt tot het Kapitein Boers viaduct. Het naambord werd onthuld door Boers' zoon Dick Boers, en zijn kleinzoon Guus Boers.

Locatie
Het viaduct bevindt zich bij het begin van de afsluitdijk aan Friese zijde in Kornwerderzand (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Friesch Dagblad van 29-06-2005.

Compliment voor een oorlogsmonument
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2018. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Friesland en is een initiatief van de Provincie Fryslân, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Erfgoed & Publiek. Omrop Fryslân heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.