Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 6 mei 1995
Adopteer dit monument.

Wons, monument aan de Wildinghelaan

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Wildinghelaan in Wons (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gemetselde gedenkmuur met vijf bronzen gedenkplaten. De muur wordt bekroond door een roestvrijstalen embleem van de 'Queen's Own Rifles of Canada'. De muur is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter 30 hoog, 1 meter 25 breed en 25 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de bovenste gedenkplaat luidt:

'HONOUR ROLL

TO THE MEMORY OF THOSE MEMBERS
OF THE QUEEN'S OWN RIFLES OF CANADA
WHO PAID THE SUPREME SACRIFICE
IN WORLD WAR 2
1939 - 1945

WE WILL REMEMBER THEM'.

De andere vier gedenkplaten vermelden de namen van gesneuvelde leden van het Canadese regiment.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Wildinghelaan herinnert de inwoners van Wons (gemeente Wonseradeel) aan de 463 militairen van het Canadese regiment 'Queen's Own Rifles' die tijdens de Tweede Wereldoorlog (vanaf de landing in Normandië tot aan Wons) zijn gesneuveld.

Oprichting
Oud-strijders van het regiment wilden zowel aan het begin van hun bevrijdingstocht in Bernier sur Mère als aan het eind van de tocht bij Wons een monument oprichten ter nagedachtenis aan hun omgekomen kameraden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 mei 1995 door de heer Jack Martin, oud-commandant van de Queen's Own Rifles of Canada (QOR).

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Wildinghelaan/Noorderlaan te Wons (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Vereniging voor Dorpsbelang Wons.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht