Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Verzet Nederland, Vervolgden Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Chris Fokma
Onthulling: 4 mei 1968
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Rank.

Metslawier, monument bij het gemeentehuis (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het voormalige gemeentehuis te Metslawier (gemeente Noardeast-Fryslân) is een op één punt staande kubus, waarin gaten zijn gevallen. Uit deze gaten schiet een vlam omhoog in de vorm van een afwerende hand. De kubus is geplaatst op een plateau van keien, waarin een gedenkplaatje is gemetseld.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'1940 - '45 - '49'.

Symboliek
De balancerende kubus staat symbool voor de wankele ordening tijdens de oorlogsjaren.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Fokkens Dirk 24-06-1917 04-05-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het voormalige gemeentehuis te Metslawier (gemeente Noardeast-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1968.

Locatie
Het monument staat bij het voormalige gemeentehuis, gevestigd aan de B Bekkerstrjitte te Metslawier (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht