Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Reeuwijk (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is een sculptuur in de vorm van een geschiedenisbladzijde. In het midden is een uitsparing met kruis aangebracht. Het geheel is geplaatst op een ondergrond van keien, waarin drie gedenkplaten zijn gemetseld. Op de oudste gedenkplaat zijn de namen van drie Nederlanders en zeven geallieerden aangebracht. De tweede plaquette toont een davidster en de namen van de weggevoerde en omgekomen Joden die gedurende kortere of langere tijd in de gemeente Reeuwijk hebben gewoond. De derde plaquette toont het embleem van de Indiëgangers en de namen van de twee Reeuwijkers die sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1945 – 1950.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

‘J.A. DE JONG. NED.
J. V.D. STAR. NED.
C.C. V.D. WAL. NED.

R.T. KERWIN. ENG.
O.L. LEWIS ENG.

R.S. CHRISTIE AUS.
B.W. BENNETT AUS.
P.J. HOGAN AUS.
J. HEATH AUS.
J.H. HORWOOD AUS.’

De tekst op de tweede plaquette luidt:

‘A. MICHAELIS AUSCHWITZ 31-08-42
F. MICHAELIS-MOZES AUSCHWITZ 31-08-42
L.S. MICHAELIS-SCHMUL SOBIBOR 07-05-43
E. SCHMUL AUSCHWITZ 03-09-43
B. ARONSOHN AUSCHWITZ 31-01-43
M. DIECKHOFF AUSCHWITZ 03-09-43
R. SCHLAMOWITZ SOBIBOR 13-03-43
H.T. SCHULZ AUSCHWITZ 03-09-43
K.I. SCHULTZ AUSCHWITZ 03-09-43
K. SCHULZ-DAVID AUSCHWITZ 03-09-43
D. STRAUS AUSCHWITZ 11-02-44.’

De tekst op de derde plaquette luidt:

‘NEDERLANDS OOST-INDIË 1945-1950
10-01-28 D. NOBEL 01-04-49
09-09-26 C.I.R. SCHLINGMANN 20-02-49.’

Wijzigingen
In 1985 is het monument verplaatst van het gemeentehuis naar het Dag Hammerskjøldplantsoen, tegenover het vroegere gemeentehuis, aan de andere zijde van de Breevaart in Reeuwijk. In 2004 zijn de twee plaquettes aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Reeuwijk (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is opgericht ter nagedachtenis aan drie Nederlanders, twee Engelse en vijf Australische militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens herinnert het monument aan de elf weggevoerde en omgekomen Joden die gedurende kortere of langere tijd in de gemeente Reeuwijk hebben gewoond en aan twee inwoners van de gemeente die zijn omgekomen in het voormalige Nederlands-Indië.

De namen van de drie omgekomen Nederlanders luiden:

J.A. de Jong, J. v.d. Star en C.C. v.d. Wal.

De namen van de twee omgekomen Engelse militairen luiden:

R.T. Kerwin en O.L. Lewis.

De namen van de vijf omgekomen Australische militairen luiden:

B.W. Bennett, R.S. Christie, J. Heath, P.J. Hogan en J.H. Horwood.

De namen van de elf omgekomen Joden luiden:

B. Aronsohn, M. Dieckhoff, A. Michaelis, F. Michaelis-Mozes, L.S. Michaelis-Schmul, R. Schlamowitz, E. Schmul, H.T. Schulz, K.I. Schultz, K. Schulz-David en D. Straus.

De namen van de twee inwoners van de gemeente die zijn omgekomen in het voormalige Nederlands-Indië luiden:

D. Nobel en C.I.R. Schlingmann.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1965. De gemeente Reeuwijk draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken. De Joodse plaquette is onthuld op 27 april 2004. De plaquette voor de slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië is onthuld op 12 augustus 2004 door twee nabestaanden.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst aan het Dag Hammerskjøldplantsoen, tegenover het vroegere gemeentehuis, aan de andere zijde van de Breevaart in Reeuwijk (gemeente Bodegraven-Reeuwijk).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
  • Gemeente Reeuwijk;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents