Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Hoog Soeren, bevrijdingsboom (foto: Jan van den Heuvel)
Gedenkplaat Hoog Soeren (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsboom in Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn) is een Amerikaanse eik. Bij de boom is een gedenkplaatje aangebracht. Onder de eik is een fles met een document erin begraven.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'HOOG SOEREN
BEVRIJD DOOR
CANADEZEN
17 - 4 - 1945.'

Wijzigingen
Op 2 mei 1989 is er een hek om de bevrijdingsboom geplaatst. Op deze dag is ook de gedenkplaat aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De bevrijdingsboom herinnert de inwoners van Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn) aan de bevrijding van hun dorp op 17 april 1945 door de Canadezen.

Hoog Soeren is de oorlog betrekkelijk goed doorgekomen. De geïsoleerde ligging en de aanwezigheid van omvangrijke, goed gecamoufleerde munitieopslagplaatsen hebben het dorp enigszins beschermd. In de winter van 1944/1945 werden veel mensen geronseld om in de depots te werken. Zo konden de beruchte razzia’s worden ontlopen. Hotel Oranjeoord was het Duitse hoofdkwartier van waaruit de munitietransporten werden geregeld. Op 16 april kregen de bewoners van Hoog Soeren opdracht het dorp te verlaten, omdat alle munitie zou worden opgeblazen. Door sabotage is er maar een klein deel opgeblazen en daardoor is de schade in het dorp beperkt gebleven tot gebroken ramen en weggeblazen dakpannen. Slachtoffers zijn er niet gevallen.

Op 17 april 1945 zijn Canadese troepen via Hoog Soeren in westelijke richting getrokken en hebben en passant dit dorp bevrijd. Van Duitse tegenstand was geen sprake meer. De ondersteunende Canadese artillerie ging op het open terrein naast het Jachthuis in stelling en in het dorp werd een commandopost ingericht.

Onthulling
In 1945 werd er een Amerikaanse eik als bevrijdingsboom geplant. Deze boom was afkomstig uit het achterpark van Paleis het Loo. Onder de eik werd een fles met daarin een document begraven. Wanneer de eik precies is geplant weten ook de Hoog Soerenaren die er bij zijn geweest zich niet te herinneren. Oproepen in de lokale krant in 1985 leverden niets op.

Op 2 mei 1989 is er op initiatief van mevrouw N. Coevoet-Teding van Berkhout een gedenkplaat aan het monument toegevoegd. Op initiatief van de Buurt- en Belangenvereniging Hoog Soeren is er toen ook een hek om de bevrijdingboom geplaatst. Pogingen om de fles terug te vinden die in 1945 bij de boom is begraven hebben nooit resultaat gehad.

Locatie
De bevrijdingsboom is geplaatst op de driesprong van zandwegen naast restaurant Het Jachthuis in Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn).

Bronnen

  • De heer Jelle Reitsma;
  • www.apeldoornendeoorlog.nl;
  • Apeldoorn ’40-’45 het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten van Jan Heerze en Jelle Reitsma. (Apeldoorn, 2006).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht