Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. J. van Griensven
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

America, verzetsmonument (foto: gemeente Horst aan de Maas CC BY 3.0)
America, verzetsmonument (Foto: Huub Timmermans)
America, verzetsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
America, verzetsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
America, verzetsmonument (Foto: Huub Timmermans)
America, verzetsmonument (Foto: Huub Timmermans)
America, verzetsmonument (Foto: Huub Timmermans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in America (gemeente Horst aan de Maas) is een uit mergelblokken opgetrokken gedenkmuur, waarop twee plaquettes van witte natuursteen zijn bevestigd. Op beide platen is een kruis aangebracht. Aan de muur is een beeldje met een overkapping bevestigd. Het gedenkteken is 2 meter 15 hoog, 9 meter 50 breed en 70 centimeter diep. Voor het gedenkteken is een hofje aangelegd dat gedeeltelijk wordt omgeven door een haag.

Teksten
De tekst op de linker plaat luidt:

'OOK ZIJ GAVEN HUN LEVEN
VOOR ONZE VRIJHEID

J.G. POELS
PAST. H.J. VULLINGHS
M.A.H. BOUMAN
N.C. v. OOSTERHOUT
C.K. NOORDERMEER
L.A. LANSDORP
H.G. DRIESSEN
J.M. STARREN
G.W. AHOUT.'

De tekst op de rechter plaat luidt:

'GEVALLEN
VOOR GOD EN VADERLAND
OP 5 SEPT. 1944
FRITS DE BRUIJN 4 OCT. 1920
MART VAN DEN EIJNDE 4 FEBR. 1917.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen symbool van het christelijk geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Noordermeer Cornelis Klaas 12-04-1918 11-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in America (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

G.W. Ahout, M.A.H. Bouman, Frits de Bruijn, H.G. Driessen, Mart van den Eijnde, L.A. Lansdorp, C.K. Noordermeer, N.C. van Oosterhout, J.G. Poels, J.M. Starren en pastoor H.J. Vullinghs.

Mart van den Eijnde en Frits de Bruijn werden op de plaats waar zich nu het monument bevindt, op 5 september 1944 door de bezetter doodgeranseld na een mislukte sabotagepoging aan het baanvak.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van het plaatselijke Comité van het Voormalig Verzet.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht