Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: H. Kuyper (ontwerp), Koninklijke Begeer (uitvoering)
Adopteer dit monument.

Dokkum, gedenkpenning in 'Het Admiraliteitshuis' (foto: Cees Booij)
Dokkum, gedenkpenning in 'Het Admiraliteitshuis' (foto: Cees Booij)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkpenning in 'Het Admiraliteitshuis' te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân) is van brons. Op de achterzijde van de gietpenning staat een afbeelding van een pelikaan met jongen. Onder de pelikaan is het wapen van Amsterdam aangebracht. De kop van de pelikaan is geplaatst in het noordelijk deel van de provincie Friesland. De penning heeft een diameter van 87 mm.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de penning luidt:

'IN DANKBARE HERINNERING AAN
DE KINDERUITZENDING VAN
TUINDORP-WATERGRAAFSMEER
NAAR FRIESLAND
FEBRUARI-MEI 1945

AANGEBODEN AAN
GEMEENTE DOKKUM'

Het randschrift van de penning is ontleend aan Mattheüs 25, vers 35:

'IK BEN HONGERIG GEWEEST
EN GIJ HEEFT MIJ GESPIJZIGD'.

Symboliek
De pelikaan is een christelijk symbool voor totale zelfopoffering. Volgens de legende voedt de vogel haar jongen met haar eigen bloed.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkpenning in 'Het Admiraliteitshuis' te Dokkum (Gemeente Noardeast-Fryslân) werd aangeboden aan de gemeente als dank voor de kinderuitzending van Tuindorp Watergraafsmeer (Amsterdam) in 1945.

Locatie
De gedenkpenning bevindt zich in streekmuseum 'Het Admiraliteitshuis', aan de Diepswal te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht