Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Regenboog.

Hoedekenskerke, monument bij de N.H. kerk (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Hoedekenskerke, monument bij de N.H. kerk (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de N.H. kerk te Hoedekenskerke (gemeente Borsele) is een zuil, bekroond met een gebeeldhouwde duif van witte natuursteen. De zuil is geplaatst een cirkelvormig bloemperkje.

Symboliek
De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de N.H. kerk te Hoedekenskerke (gemeente Borsele) aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de N.H. kerk, gelegen aan de 's-Gravenpoldersestraat te Hoedekenskerke (gemeente Borsele).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Overige informatie
Dit monument was genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten 2015.

De prijs is uitgereikt door Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, de provincie Zeeland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In aanloop naar de prijsuitreiking zijn de vijf genomineerden door CTV Zeeland geportretteerd. Op de website Zeeuwse Ankers is het verhaal van het monument te lezen en het filmportret te bekijken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht