Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Gerard van Aalst (1896-1965)
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Hoeven, monument voor kapelaan A.J.M. Verhaegen (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Kapelaan A.J.M. Verhaegen (bronL Nationaal Monument Kamp Vught)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor kapelaan A.J.M. Verhaegen in Hoeven (gemeente Halderberge) is een granieten gedenkplaat waarop een bronzen reliëf met de beeltenis van de verzetsman is aangebracht.

Teksten
De tekst op het reliëf luidt:

'ALFRED JOZEF MARIA
VERHAEGEN. KAPELAAN'.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'OOK IK WIL GRAAG MIJN OFFER
BRENGEN VOOR DEN VREDE

BRIEF 20 AUG. 1944

HIJ GAF HET HOOGSTE:
ZIJN LEVEN
DOODGESCHOTEN TE VUGHT 5 SEPT. 1944

HULDE EN DANK VAN
PAROCHIE EN VADERLAND'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Verhaegen Alfred Joseph Marie 26-08-1907 05-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor kapelaan A.J.M. Verhaegen in Hoeven (gemeente Halderberge) herinnert aan de verzetsman die op 5 september 1944 in Kamp Vught door de bezetter is gefusilleerd.

Alfred Jozef Maria Verhaegen werd geboren op 26 augustus 1907 in Stoppeldijk en was kapelaan in Hoeven. Tijdens de bezettingsjaren was hij actief in het verzet. Hij hielp onder andere Sjef Adriaanse, een agent uit Engeland. In de pastorie in Hoeven verzond Sjef in aanwezigheid van Alfred berichten naar Londen. Op een dag werd de zender van Sjef door de Duitsers uitgepeild, waarop Adriaanse en Verhaegen werden gearresteerd. Ze werden naar de KMA in Breda gebracht. Alfred is vervolgens naar Kamp Vught overgebracht. Daar is hij op 5 september 1944 gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument is aangebracht aan de gevel van de kerk van St. Jan de Doper aan de Sint Janstraat te Hoeven (gemeente Halderberge).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Nationaal Monument Kamp Vught.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.