Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Wladimir de Vries
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Zevenhuizen, monument aan De Haspel (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan De Haspel in Zevenhuizen (gemeente Westerkwartier) is een zuil van witte natuursteen. Op de zuil zijn de namen van drie oorlogsslachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan De Haspel in Zevenhuizen (gemeente Westerkwartier) is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Leo van Dongen, Dirk de Jonge en Ritze Vos.

De zestienjarige Ritze Vos en twee gedeserteerde N.S.K.K.ers zijn in de nacht van 23 op 24 oktober 1944 door landwachters opgepakt, waarna zij door de Sicherheitsdienst in een boerderij bij De Haspel werden verhoord. Vervolgens werden zij in een overvalwagen weggevoerd en op de plek waar nu het monument staat, doodgeschoten. De slachtoffers zijn op de Algemene begraafplaats van Zevenhuizen begraven.

Onthulling

Het monument is onthuld in 1949.

Bronnen

  • De heer Ron Boef (kleinzoon van beeldhouwer Wladimir de Vries);
  • Nieuwsblad van het Noorden van 2 mei 1998;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Onze vrijheid moest duur worden betaald 1940-1945 van Bert van den Berg. (Haulerwijk, 1988).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht