Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Verzet Nederland
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Onthulling: 5 mei 1979
Adopteer dit monument.

Hoofddorp, 'De Drie Vogels' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Drie Vogels' in Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer) is een in brons uitgevoerde plastiek, geplaatst op een voetstuk van witte natuursteen.

Symboliek
Drie vogels, met hun kop omhoog, ontworstelden zich aan het drab waarin ze verstrikt dreigen te raken. 'De idee achter het oprijzen van de drie vogels is het groeien naar de vrede, wat goed tot zijn recht komt in de wijk Pax.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Drie Vogels' in Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer) herinnert aan de strijd tegen de bezetter.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1979 door burgemeester C. van Stam.

Locatie
Het monument is geplaatst op het speelterrein in de wijk Pax te Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht