Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jean Weerts (beeld), ir. A.H.J. Swinkels (voetstuk)
Onthulling: 30 april 1954
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS 't Valder.

Nieuwenhagen, 'Het Grote Offer' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Nieuwenhagen, 'Het Grote Offer' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
'Het Grote Offer' in Nieuwenhagen (gemeente Landgraaf) is een uit Franse kalksteen vervaardigd beeld van een soldaat die op de brandstapel staat. Aan zijn rechterkant zit een wenende vrouw. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Aan de voorzijde is een grote bloembak van witte natuursteen geplaatst. Het gedenkteken is 3 meter hoog en 1 meter breed.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'HET GROTE OFFER'

Symboliek
Het monument staat symbool voor het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. De soldaat heeft 'zijn blik ten hemel gericht, weldra zijn nieuwe verblijfplaats'. De wenende vrouw naast hem verbeeldt het verdriet van hen 'die zijn verlies betreuren en die tegelijk betrokken zijn in dit offer, dat zij brachten voor de vrijheid'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Het Grote Offer' in Nieuwenhagen (gemeente Landgraaf) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, en herinnert aan het offer dat zij brachten voor een leven in vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 april 1954 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, dr. F.J.M.A.H. Houben.

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht