Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Utrecht, monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Utrecht, monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen is een hardstenen gedenkzuil die rust op een voetstuk waarop een tekst is aangebracht. Aan de bovenkant van de zuil is een lauwerkrans uitgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenkzuil luidt:

'VOOR
TUINDORP'S
GEVALLENEN
1940-1945 '.

Symboliek
De lauwerkrans is een teken van rouw.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen in Utrecht herinnert aan de inwoners van de wijk Tuindorp die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Locatie
De gedenkzuil is gelegen aan de achterzijde van de vroegere Willem de Zwijgerkapel aan de rand van de vijver in het Willem de Zwijgerplantsoen.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Het Utrechts Archief.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Lieske Oostveen | 4 mei 2020

op deze droevige dag maken de ijzige leegte van het Domplein en de Dam het besef en verdriet nog groter voor de gevallen slachtoffers van de tweede wereld oorlog en de Shoah. Dank voor allen die in stilte stonden.

Sietske | 4 mei 2020

Ik ging altijd met mijn vader naar de herdenking in het Willen de Zwijgerplantsoen. Hij leerde me hoe belangrijk het is om niet te vergeten.

Janneke | 4 mei 2020

José | 4 mei 2020

Laten we niet vergeten dat onze vrijheid echt een groot goed is. De inperking van onze vrijheid nu is niet te vergelijken met wat mensen in de oorlog moesten doormaken.

Mw. G. van Meeuwen | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis

Sander Funcke | 3 mei 2020

Meyer Ranneft | 2 mei 2020

Herdenken is belangrijk. Ook in de toekomst.

Mirjam van Drecht | 30 april 2020

Boeren-Chamboné | 29 april 2020

De strijd voor vrijheid duurt voort. Hierbij gedenken we hen die voor onze vrijheid gestreden hebben

Thijs van den Ende | 28 april 2020