Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
‘Het Joodse Poortje’ in Gouda is van baksteen. Aan de bovenkant is een afbeelding van de davidster aangebracht. Ook is hier een wit natuurstenen beeld van een treurende figuur geplaatst. Op de muur is een plaquette bevestigd.

Teksten
Op het gedenkteken staat een Hebreeuwse tekst.

De vertaling luidt:

‘DIE GEBOREN WORDEN
OM TE STERVEN,
DE DODEN HERLEVEN.’

De tekst op de plaquette is een passage uit de Bijbel:

‘GIJ ALLEN, DIE VOORBIJGAAT,
AANSCHOUWT TOCH EN ZIET
OF ER EEN SMART IS GELIJK
AAN DE SMART DIE MIJ
GETROFFEN HEEFT.

1940 – 1945.’

De geschiedenis

‘Het Joodse Poortje’ herinnert de inwoners van Gouda aan de vroegere directrice van het joodse oude mannen- en vrouwenhuis. In april 1943 werden zowel alle bewoners als het personeel weggevoerd. Alleen de directrice heeft de oorlog overleefd.

In de 19e eeuw kende Gouda een bloeiende joodse gemeente. Tijdens de bezetting zijn meer dan 300 joden uit Gouda omgekomen in de concentratiekampen.

Het monument is geplaatst op het Raoul Wallenbergplantsoen. De Zweedse diplomaat Wallenberg hielp in de Tweede Wereldoorlog veel joden uit Hongarije ontsnappen. Aan het einde van de oorlog werd Wallenberg gevangen genomen door Russische soldaten. Daarna heeft men niets meer van hem vernomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1980. Oorspronkelijk was het poortje de toegang tot de Joodse begraafplaats in Gouda.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het Raoul Wallenbergplantsoen aan de Jeruzalemstraat, tussen Molenwerf en Lange Tiendeweg in Gouda.

Bron
Omdat het nog niet overal vrede is…, gepubliceerd in Tidinge van Die Goude, het mededelingenblad van de Oudheidkundige Kring Die Goude (2001). ISBN: 0168 – 0498.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

tineke molenaar | 07 apr 2017

Mijn buurmeisje was Joods, is opgepakt en naar Sobibor vervoerd en daar vermoord. Ze woonde Sophiastraat nummer 37. Ze heette Margit Lieselotte Kirchheim, geb. 14-12-1936 in Berlijn.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents