Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Alexander Mositsjoek
Onthulling: 1989
Adopteer dit monument.

Overloon, 'De Gevangene' (Foto: Nationaal Oorlog- en Verzetsmuseum Overloon)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Gevangene' in Overloon (gemeente Boxmeer) is een beeld van een mannenfiguur, bevestigd op een vervormd, omgebogen hakenkruis. Het beeld is vervaardigd uit brons en natuursteen. Het gedenkteken is 4 meter hoog, 1 meter 10 breed en 90 centimeter diep.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'De Gevangene' in Overloon (gemeente Boxmeer) herinnert aan de bezetting van de toenmalige Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
Het beeld is in 1989 door de voormalige Sovjet-Unie aan het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum geschonken. Dit gebeurde naar aanleiding van de expositie Wij herinneren ons.

Bron
Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon www.oorlogsmuseum-overloon.nl

Voor meer informatie
Museumgids van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.