Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Sint-Joris en de draak’ in Gouda is een natuurstenen reliëf van een mannenfiguur die met zijn zwaard een draak dood. Het reliëf bestaat uit vier grote steenblokken, elk van duizend kilo en 1 meter hoog. De totale hoogte van het gedenkteken is 5 meter 40.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘1940-1945
GOUDA HERDENKT ZYN MANNEN EN VROUWEN DIE STIERVEN
IN DEN STRYD TEGEN DEN OVERWELDIGER
TWEE SNEUVELDEN ALS SOLDAAT IN MEI 1940
IN HET VERZET VIELEN
W.M. BOELHOUWER W.J. DERCKSEN A. DE RYKE
W. IDENBURG A. DE KORTE A. NIEUWENHUYSEN H.L. VAN ROYEN
ACHTTIEN KEERDEN NIET TERUG UIT GEVANGENIS OF CONCENTRATIEKAMP
ZES EN VEERTIG STIERVEN BY BOMBARDEMENTEN DER STAD
HONDERD ZEVEN EN DERTIG JOODSCHE INGEZETENEN WERDEN
WEGGEVOERD EN OM HET LEVEN GEBRACHT
ZESTIG BURGERS VAN DE TWEE EN TWINTIGHONDERD DIE GEDWONGEN
VOOR DE VYAND MOESTEN WERKEN KEERDEN NIET WEER
IN DEN HONGERWINTER STEEG DE STERFTE TOT HET DRIEVOUDIGE
TOEN HET WATER TOT DE LIPPEN WAS GEREZEN GAF GOD ONS
DE BEVRYDING.’

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed (Sint-Joris) en kwaad (de draak). Veelal wordt deze christelijke voorstelling gebruikt om het oorlogsgebeuren vast te leggen. Het gevecht ging tegen de hel, opgeroepen door de waanzin van het fascisme.

De geschiedenis

Het monument ‘Sint-Joris en de draak’ herinnert de inwoners van Gouda aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948.

Wijziging
Op 5 mei 2022 is dit monument uitgebreid. Twee panelen met de namen van alle slachtoffers uit Gouda zijn aangebracht onder het monument. Voorheen hing er een lijst met 146 namen. De nieuwe lijst ‘GOUDSE SLACHTOFFERS VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG’ telt meer dan 500 namen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is aangebracht in een van de dichtgemetselde boogramen aan de noordwestelijke gevel van het stadhuis op de Markt in Gouda.

Bronnen

  • Omdat het nog niet overal vrede is…, gepubliceerd in Tidinge van Die Goude, het mededelingenblad van de Oudheidkundige Kring Die Goude (2001). ISBN: 0168 – 0498;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  •  Traces of War;
  • Het Kontakt – Goudse Post;
  • Goudse slachtoffers van de oorlog.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents