Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Dwangarbeid 1940-1945’ te Overloon (gemeente Land van Cuijk) is een beeldengroep van vijf mensenfiguren. Elk figuur staat voor 100.000 dwangarbeiders in de oorlog. De beelden zijn 80 centimeter hoog. Voor de beelden ligt een stenen plaquette van 9 meter breed.

Tekst
De plaquette bevat een aantal regels uit een gedicht van Wim de Vries:

‘STRAKS GAAN WE WEER TERUG NAAR HET HEDEN
EN HOE MEN ‘T WENDT EN KEERT OF PLOOIT
WIJ ZULLEN VEEL MOETEN VERGEVEN,
VERGETEN ECHTER DOEN WE NOOIT.’

De geschiedenis

Het monument ‘Dwangarbeid 1940-1945’ te Overloon brengt alle Nederlanders in herinnering die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben verricht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 mei 1996 door minister Els Borst. Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in het park bij Museum Overloon. Hierdoor is het monument buiten openingstijden onbereikbaar is voor het publiek.


Bron
Informatie afkomstig van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon www.oorlogsmuseum-overloon.nl

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Susan Grimmelikhuijsen | 01 mei 2020

Mijn vader was 17 jaar toen hij gedwongen werd naar Duitsland te gaan waar hij als dwangarbeider te werk gesteld werd. Hij heeft veel bombardementen mee gemaakt o.a. in Frankfurt en Hamburg en ontsnapte dan en vluchtte tot hij weer opgepakt werd door de nazi’s en gevangen gezet of naar een concentratie kamp werd vervoerd. Onze vader’s geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog loopt als een rode draad door ons gezin. Mijn vader had PTSD maar heeft bij Stichting 40-45 therapie gevolgd waardoor hij met het verleden leerde leven. Zijn troost was dat hij gesaboteerd heeft in een propellerfabriek en daarmee hopelijk een paar slachtoffers heeft weten voorkomen. Uiteindelijk zijn wij, zijn nakomelingen, dankzij hem mensen geworden die anderen beoordelen op hun daden. En niet op afkomst, huidskleur of religie. Wij en onze kinderen en kleinkinderen eren zijn nagedachtenis ieder jaar op 4 en 5 mei.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents