Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: John Brandon
Onthulling: 29 mei 1996
Adopteer dit monument.

Overloon, 'Dwangarbeid 1940-1945' (Foto: Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon)
Overloon, 'Dwangarbeid 1940-1945' (Foto: Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon)
Overloon, 'Dwangarbeid 1940-1945' (Foto: Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon)
Overloon, 'Dwangarbeid 1940-1945' (Foto: www.dwangarbeid.net)
Overloon, 'Dwangarbeid 1940-1945' (Foto: Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Dwangarbeid 1940-1945' te Overloon (gemeente Boxmeer) is een beeldengroep van vijf mensenfiguren. Elk figuur staat voor 100.000 dwangarbeiders in de oorlog. De beelden zijn 80 centimeter hoog. Voor de beelden ligt een stenen plaquette van 9 meter breed.

Tekst
De plaquette bevat een aantal regels uit een gedicht van Wim de Vries:

'STRAKS GAAN WE WEER TERUG NAAR HET HEDEN
EN HOE MEN 'T WENDT EN KEERT OF PLOOIT
WIJ ZULLEN VEEL MOETEN VERGEVEN,
VERGETEN ECHTER DOEN WE NOOIT.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Dwangarbeid 1940-1945' te Overloon (gemeente Boxmeer) brengt alle Nederlanders in herinnering die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben verricht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 mei 1996 door minister Els Borst. Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Locatie
Het monument bevindt zich in het park bij Museum Overloon.  Hierdoor is het monument buiten openingstijden onbereikbaar is voor het publiek.


Bron
Informatie afkomstig van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon www.oorlogsmuseum-overloon.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Susan Grimmelikhuijsen | 1 mei 2020

Mijn vader was 17 jaar toen hij gedwongen werd naar Duitsland te gaan waar hij als dwangarbeider te werk gesteld werd. Hij heeft veel bombardementen mee gemaakt o.a. in Frankfurt en Hamburg en ontsnapte dan en vluchtte tot hij weer opgepakt werd door de nazi’s en gevangen gezet of naar een concentratie kamp werd vervoerd. Onze vader’s geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog loopt als een rode draad door ons gezin. Mijn vader had PTSD maar heeft bij Stichting 40-45 therapie gevolgd waardoor hij met het verleden leerde leven. Zijn troost was dat hij gesaboteerd heeft in een propellerfabriek en daarmee hopelijk een paar slachtoffers heeft weten voorkomen. Uiteindelijk zijn wij, zijn nakomelingen, dankzij hem mensen geworden die anderen beoordelen op hun daden. En niet op afkomst, huidskleur of religie. Wij en onze kinderen en kleinkinderen eren zijn nagedachtenis ieder jaar op 4 en 5 mei.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bianka Hol | 3 mei 2020

Voor de vergeten slachtoffers. Wij denken specifiek aan onze vader die in Duitsland gedwongen arbeid heeft moeten verrichten.

Kim Stekelenburg-Arts | 2 mei 2020

Lieve Opa, door uw verhalen uit de oorlog blijven we op 4 mei herdenken. We vinden dat heel belangrijk en dat geven we door aan onze kinderen. Deze bloem leggen we ter ere van jou.. liefs Kim,Martijn en Jake xxx

Ria Arts | 1 mei 2020

Lieve papa, je bent niet meer bij ons, maar wij zullen 4 mei blijven herdenken in jouw nagedachtenis ❤️

Susan Grimmelikhuijsen | 1 mei 2020

Lieve papa, jij bent al 6 jaar niet meer bij ons maar jouw verhaal over toen jij dwangarbeider was, leeft door in ons en je klein-en achterkleinkinderen. Jij wordt nooit vergeten door ons allemaal en deze bloem leg ik ter ere van jou. Susan