Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Piet Killaars (17-10-1922)
Onthulling: 18 maart 1967
Adopteer dit monument.

Overloon, monument voor 'Peter Zuid' (Foto: Nationaal Oorlog- en Verzetsmuseum Overloon)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor 'Peter Zuid' te Overloon (gemeente Boxmeer) is een bronzen borstbeeld, geplaatst op een natuurstenen zuil. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 80 centimeter breed en 80 centimeter diep.

Teksten
De teksten op de vier zijden van de zuil luiden:

'J.J.F. BORGHOUTS
IN HET VERZET
PETER ZUID
RIDDER MWO'

'5-12-1910 † 5-2-1966
VERZETSSTRIJDER
KOL. KM. LUCHTMACHT
STAATSSECRETARIS'

'WAT ONS BEWOOG
GAF U DE VRIJHEID'

'VERWORVEN VRIJHEID EIST UW
GEESTELIJKE WEERBAARHEID'

Wijziging
In 1978 is het beeld verplaatst van het Peter Zuidkamp in Eindhoven naar het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor 'Peter Zuid' te Overloon (gemeente Boxmeer) is een eerbetoon aan de verzetsman J.J.F. Borghouts.

Borghouts werd geboren op 5 december 1910 in Bergen op Zoom. Na zijn dienstplicht bleef hij aan als reserveofficier. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft Borghouts gevochten bij het Maas-Waalkanaal en is daar gewond geraakt.

Na de Nederlandse capitulatie begon Borghouts met het organiseren van het verzet. Hij leidde een groot aantal sabotageacties en aanslagen. Onder de schuilnaam Peter Zuid had hij de verantwoordelijkheid voor het verzet in zuidelijk Nederland. Als kopstuk in het verzet kwam Borghouts in contact met prins Bernhard (toenmalig bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten).

Na de bevrijding van het zuiden van Nederland formeerde Borghouts in opdracht van prins Bernhard Stoottroepen en voerde korte tijd het commando. Tevens maakte hij deel uit van de staf van prins Bernhard. Vanuit die positie was Borghouts betrokken bij de ondertekening van de overgavebevelen. Meteen na de ondertekening van deze bevelen raakte Borghouts actief betrokken bij de onafhankelijkheidsstrijd in het voormalige Nederlands-Indië. Uiteindelijk is Borghouts staatssecretaris van defensie geworden. In die functie stierf hij op 55-jarige leeftijd op 5 februari 1966.

Onthulling
Het monument is onthuld in Eindhoven op 18 maart 1967. In Overloon onthulde Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard het monument officieel op 12 mei 1978.

Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon draagt zorg voor het onderhoud.

Bron
Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon www.oorlogsmuseum-overloon.nl

Voor meer informatie
Museumgids van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.