Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Verzet Nederland
Ontwerper: John Grosman, J. Hey
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Brummen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Brummen)
Schoolkinderen dragen zorg voor het monument (foto: Gemeente Brummen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Brummen is een witte natuurstenen zuil, bekroond met een schaal waarin een gasvlam kan branden. Op de zuil is in reliëf een mensenfiguur aangebracht. Aan de voet van de zuil ligt een natuurstenen gedenksteen met daarop een bronzen plaquette waarop de namen staan van acht verzetshelden die in Brummen zijn gefusilleerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Boven de plaquette is een kleine bronzen leeuw bevestigd.

Tekst
De tekst op de schaal luidt:

'ZIJ HIELDEN DE LAMPEN BRANDENDE'.

Wijziging
Op 11 mei 2010 is de bronzen plaquette van het monument gestolen. In oktober 2010 is een nieuwe plaquette geplaatst. Gerhard Velthorst van Kunstatelier/ Brongieterij A Cire Perdue maakte de nieuwe plaquette. A Cire Perdue schonk de gemeente eveneens een nieuwe leeuw.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Brummen aan alle burgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het gemeentehuis, gevestigd aan de Engelenburgerlaan in Brummen.

Bronnen

  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De Stentor, 4 oktober 2010;
  • Veluwezoomnieuws;
  • Gemeente Brummen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht