Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Paul Grégoire, ir. A.J. van der Steur, G.H. Kleinhout
Onthulling: 10 april 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Wegwijzer.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS De Scheperstee.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Het Stedelijk Zutphen.

Zutphen, Gideon-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Zutphen, Gideon-monument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zutphen, Gideon-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Zutphen, Gideon-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Zutphen, Gideon-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Zutphen, Gideon-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Zutphen, Gideon-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Zutphen, Gideon-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Gideon-monument in Zutphen is een gemetselde fontein met een witte natuurstenen band. In het midden van de fontein is een zuil van witte natuursteen geplaatst. De zuil wordt bekroond door een beeld van een staande mannenfiguur, die de bijbelfiguur Gideon voorstelt. Achter de fontein staat een gemetselde gedenkmuur, waarop oorspronkelijk drie bronzen plaquettes waren aangebracht.

Tekst
De tekst in de band van de fontein luidt:

'1940 1945'.

Symboliek
Gideon staat symbool voor 'het verzet van een kleine uitgelezen schare tegen een overmacht'. Bijbelfiguur Gideon was hoofd van een kleine keurtroep, die uit roeping voor een heilige zaak een overmachtige vijand tegemoet trad en deze met God's hulp versloeg.

Wijzigingen
Op 29 juni 2005 is een nieuw plaquette bij het monument onthuld ter nagedachtenis aan de 9 Zutphense militairen, die in het voormalig Nederlands-Indie zijn gesneuveld en rusten op de erevelden in Java. De namen van de militairen staan niet vermeld op de plaquette. In oktober 2008 zijn de drie bronzen platen gestolen en tot op heden niet teruggevonden. In april 2009 zijn de drie herdenkingsplaten vervangen door drie natuurstenen plaquettes.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Gideon-monument in Zutphen is opgericht ter nagedachtenis aan de stadsgenoten die bij het bombardement op de binnenstad in 1944 zijn omgekomen, aan gesneuvelde Canadese soldaten en aan Zutphense Indiëgangers.

De namen van de negen Zutphense militairen die in Nederlands-Indië zijn omgekomen zijn:

J. de Boer, G.W. Jansen, F. Jonkers, J. Lobato, J.S. Oosterholt, A.B. Peppelenbosch, G.M.G. Righard, G.H. de Ruijter, en S. Steenstra.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 april 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Kloosterhof bij de Broederenkerk, gelegen aan de Rozengracht te Zutphen.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht