Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 24 juni 1992
Adopteer dit monument.

Holwerd, monument op de Waddenzeedijk (foto: J. Romkema)
Holwerd, monument op de Waddenzeedijk (foto: J. Romkema)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Waddenzeedijk in Holwerd (gemeente Noardeast-Fryslân) is een natuurstenen gedenksteen. De steen ligt op een gemetselde bakstenen verhoging.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Waddenzeedijk te Holwerd (gemeente Noardeast-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf geallieerde vliegers van de Royal Air Force die hier op 26 juni 1943 sneuvelden. Hun Wellington bommenwerper HE 346 van het 166e squadron werd door een nachtjager van de bezetter neergeschoten en stortte neer in het Wad, even ten noorden van Holwerd.

De namen van de vijf gesneuvelde militairen luiden:

J. Ball, C.A. Mattress, A. Mortimer, N.R. Parry en J.P. Priestley.

Deskundigen waren lange tijd in de veronderstelling dat het gecrashte vliegtuig was neergekomen in het IJsselmeer. Door intensief onderzoek door de Koninklijke Luchtmacht en enkele particulieren is men uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het wrak van de Wellington in het Wad bij Holwerd lag.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van oud-vlieger Martin Baal uit Australië. Het geld voor het gedenkteken is bijeengebracht door de Royal Air Force Association (een vereniging van oorlogsvliegers).

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 juni 1992 door de voormalige Britse leider van het 166ste Royal Air Force Squadron, de heer J.W. Wright.

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht