Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Mari S. Andriessen (1897-1979)
Onthulling: 14 juni 1966
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Basisschool De Vuurtoren.

Scheveningen, Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Scheveningen, Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Scheveningen, Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine (Foto: Stichting 3 maart '45)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine in Scheveningen (gemeente Den Haag) is een abstract beeld van tufsteen. Het beeld is geplaatst op een plateau van keien. De toegang tot het monument bestaat uit een gedenkmuur van witte natuursteen, geflankeerd door twee mannenfiguren.

Tekst
Op het voetstuk is een uitspraak van koningin Wilhelmina aangebracht die luidt:

'DE MARINE HEEFT
HET GOED GEDAAN'.

Symboliek
Het monument is geplaatst in een open ruimte, waardoor het beeld sterke contouren vertoont. Het kunstwerk verbeeldt drie marinemannen die op de boeg van een oorlogsschip met geschuttoren staan. 'Voor op de boeg staat een officier, hij tuurt door de kijker, achter hem staat een man bij de geschutkoepel, een matroos geeft vlaggeseinen. Met opzet is geen strijdfiguur uitgebeeld, omdat men liever de algemene taak van de marine benadrukt: het bewaken en beveiligen van de zeewegen.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine in Scheveningen (gemeente Den Haag) is opgericht ter nagedachtenis aan de circa 3.000 leden van de Koninklijke Marine die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook worden met het gedenkteken de verrichtingen van de Marine in het algemeen gememoreerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 juni 1966 door Hare Majesteit Koningin Juliana. Dit was tijdens de slotdag van de vierdaagse maritieme manifestatie '1666 Nederland ter zee 1966'. Het jaar 1666 herinnert aan de overwinning die op de Engelse vloot werd behaald. Middels een nationale collecte is het geld voor het gedenkteken bijeengebracht.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoge dijk nabij de haven van Scheveningen (gemeente Den Haag).

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Cbs. De Vuurtoren;
  • Haags Gemeente Archief;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
Op de website www.herdenken-denhaag.nl is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht