Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 19 april 2000
Adopteer dit monument.

Nunspeet, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Nunspeet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Nunspeet is een uit rode baksteen opgetrokken gedenksteen met een ingemetselde plaquette van zwarte natuursteen. Het gedenkteken is 1 meter 60 hoog, 2 meter 20 breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GELEGENHEID VAN HET 100-JARIG BESTAAN VAN
LORD STRATHCONA’S HORSE (ROYAL CANADIANS)
HET REGIMENT DAT NUNSPEET BEVRIJDDE OP 19 APRIL 1945

WITHOUT THE PAST, THE PRESENT HAS NO FUTURE
SANS LE PASSE, LE PRESENT N'A PAS D'AVENIR
ZONDER VERLEDEN HEEFT HET HEDEN GEEN TOEKOMST

19 APRIL 2000.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Nunspeet is opgericht ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de bevrijders van Nunspeet, het Canadese Lord Strathcona's Horse Regiment. Nunspeet werd bevrijd op 19 april 1945.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 april 2000 door luitenant-generaal W.A. Milroy (toenmalig commandant van Lord Strathcona's Horse Regiment) en burgemeester C. de Kovel.

Bron
Gemeente Nunspeet.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht