Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: J. van Luyn, D. Witteveen
Onthulling: 3 mei 1952
Adopteer dit monument.

Wolvega, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Wolvega, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Wolvega, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Wolvega (gemeente Weststellingwerf) is een wit, natuurstenen beeld van een staande mannen- en vrouwenfiguur. Zij hebben hun boeien verbroken en houden met hun voeten een neergeworpen draak in bedwang. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van witte natuursteen.

Tekst
De spreuk op het voetstuk is van J.K. Dijkstra en luidt:

'MAN EN VROUW IN BANGE TIJD
EEN IN LIJDEN
EEN IN STRIJD
1940 - 1945'.

Symboliek
Het gedenkteken symboliseert de overwinning op het onrecht. De vrouw heeft, gezien de gelijkwaardige rol die zij in het verzet heeft gespeeld, een gelijkwaardige plaats naast de man gekregen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Wolvega (gemeente Weststellingwerf) aan de strijd tegen de bezetter en de herwonnen vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1952.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van Huize Lindenoord, gelegen aan de Van Harenstraat te Wolvega (gemeente Weststellingwerf).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht