Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Albert Polydor Termote (1887-1978)
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Schipluiden, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Schipluiden, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Schipluiden (gemeente Midden-Delfland), monument op de Algemene Begraafplaats is een zuil van natuursteen. Op de zuil zijn in reliëf negen
wapenschilden aangebracht van de vroegere ambachten die samen de huidige gemeente Schipluiden vormen. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter 25 breed en 3 centimeter diep.

Tekst
De tekst bovenin de zuil luidt:

'NIEMAND HEEFT GROTER LIEFDE GEHAD
DAN HIJ DIE ZIJN LEVEN GEEFT VOOR ZIJN VRIENDEN.'

Hieronder zijn de namen van zeventien oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
Het monument symboliseert de vrede in de vorm van een zwaard dat tot het gevest in de grond is gestoken.

Wijziging
De namen van de drie medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld, zijn tijdens de dodenherdenking van 4 mei 1990 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bruijn Martinus 20-04-1918 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Schipluiden (gemeente Midden-Delfland) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien dorpsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, en aan drie dorpsgenoten die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Oprichting
In 1946 nam de naoorlogse organisatie 'Volksherstel', afdeling Schipluiden het initiatief tot de oprichting van een monument, waarmee de gesneuvelde dorpsgenoten worden herdacht. Dit naar aanleiding van de eerste herdenking van de bevrijding. Men vormde een comité, bestaande uit de heren W.J. v.d. Berg (voorzitter), N. v.d. Windt (secretaris), G.C. v. Marrewijk (penningmeester), A. v. Woerden, C.G.A. v.d. Maarel, A. v.d. Berg en A.J.M. v.d. Ende. Met instemming van het gemeentebestuur zette dit comité zich in voor het bijeenbrengen van de benodigde financiële middelen. De Voorburgse beeldhouwer Albert Termote kreeg de opdracht een ontwerp te maken.

Op 31 juli 1948 werd een uitgewerkt voorstel aan de gemeente aangeboden. Het comité meende dat het plan tijdig was ingediend, zodat het monument bij de eerstvolgende herdenking (4 mei 1949) een middelpunt van de plechtigheden zou zijn. Maar de vereiste ministeriële toestemming werd pas op 24 mei 1949 verstrekt. De gesneuvelden konden wel met het eerste bevrijdingslustrum in 1950 op gepaste wijze herdacht worden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door burgemeester D.J.M. van Gent.

Locatie

Het monument is geplaatst tegenover de R.K. kerk aan de Burg. Musquetiersingel te Schipluiden (gemeente Midden-Delfland).

Bronnen

  • Historische Vereniging Oud-Schipluiden;
  • Begraven in Schipluiden, uitgegeven ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling, gehouden van november 1996 t/m maart 1997 in museum 'Het Tramstation' te Schipluiden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht