Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Marie van Eijl-Eitink (1925)
Onthulling: 5 mei 1959
Adopteer dit monument.

Enschede, 'De Wederopbouw' (foto: André van Aarsen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Wederopbouw' in Enschede is een wit natuurstenen beeld van een feniks die uit de as herrijst. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst bij het beeld luidt:

'M. EITINK.'

Symboliek
De feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens verjongd uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Het monument verwijst naar het gegeven dat Enschede door hard werken de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog te boven is gekomen.

Wijziging
Oorspronkelijk was dit beeld aangebracht op de Wicher Nijkampbrug, gelegen aan de Getfertsingel over het zogenaamde spoor Zuid. Deze brug werd op 1 april 1945 door de bezetter opgeblazen en vervolgens herbouwd. Na het afbreken van de brug in de jaren negentig, werd het beeld verplaatst naar de nieuw aangelegde Zuiderval.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Wederopbouw' in Enschede herinnert aan de ravage die de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Door noeste arbeid zijn de inwoners van de stad de gevolgen van de bezetting weer te boven gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1959.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Zuiderval, nabij de kruising met de Getfertsingel te Enschede.

Bron
Informatie afkomstig van de heer André van Aartsen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht