Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Firma Hofstra
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS Ter Stege.

Olst, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Olst, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Olst is een gedenkzuil met in het goud een afbeelding van de Nederlandse leeuw. Voor de zuil is een gedenksteen geplaatst.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'1940 - 1945

IN DE OORLOG
1940 - 1945
VIELEN VOOR DE
VRIJHEID EN
ONAFHANKELIJKHEID
VAN ONS LAND.'

Het monument vermeldt de namen van Carel Everhard graaf van Limburg Stirum (1917-1940), Hendrik Drost (1921-1945), Hendrikus Albertus Johan Herman Schamhart (1905-1945), Aaldert Geerts (1920-1945), Leendert Gerrit Immerzeel (1922-1945) en Jan Hoogland (1921-1945).

Wijziging
Op 4 mei 2017 is naast het oorspronkelijke monument een frame aangebracht met plaquettes. Hierop zijn de namen aangebracht van 74  oorlogsslachtoffers uit Olst. Omdat het stalen frame al snel begon te roesten is er in juni 2017 onderhoud gepleegd. 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Olst is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hendrik Droststraat/Dr. H.G. Pluimstraat te Olst.

Bronnen

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht