Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Andries Joustra in Easterein (Oosterend) (gemeente Súdwest-Fryslân) is een ingemetselde plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘OANTINKEN OAN
ANDRIES JOUSTRA
EASTEREIN VUGHT
* 13 OKT. 1919 † 18 AUG. 1944

‘FALLEN YN ‘E STRIID
TSJIN UNRJOCHT EN SLAVERNIJ
DAT WIJ YN FREDE
FOAR RJOCHT EN FRIJDOM WEITSJE.’

De geschiedenis

Het monument voor Andries Joustra in Easterein (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 22 augustus 1944 te Vught door de bezetter is gefusilleerd.

Andries Joustra werd geboren op 13 oktober 1919. De landarbeider streed in de meidagen van 1940 aan de Grebbelinie en keerde na de Nederlandse capitulatie naar zijn geboorteplaats terug. In de loop van 1941 begon hij met zijn illegale werk, zoals het verspreiden van Vrij Nederland. Later bemoeide hij zich meer met het leggen van contacten voor een vluchtroute naar Engeland. In de herfst van 1942 werkte hij mee aan de overval op het stadhuis van Bolsward en kort daarop werd het Bolwarder arbeidsbureau in brand gestoken. Verder speelde Joustra een rol bij de overval op het distributiekantoor te Wommels op 23 oktober 1942, terwijl hij op 14 oktober al had meegewerkt aan de kraak op het Jouster kantoor van de distributiedienst.

Door al deze activiteiten had ‘Rinke’, zijn schuilnaam in het verzet, de aandacht van de bezetter getrokken. Het politieblad meldde dat iedereen die Joustra in handen van de bezetter zou spelen, dood of levend, kon rekenen op een beloning van ƒ10.000,- Joustra dook onder en kwam terecht bij de Knokploeg in Haarlem. Later trok hij weer naar het Noorden en vestigde hij zich in het Drentse dorp Schoonoord, waar hij zich weer bezighield met distributiezaken. In mei 1944 werd Joustra in Assen gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Vught, waar hij op 18 augustus 1944 werd gefusilleerd. In Oosterend is een straat naar Andries Joustra vernoemd.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is ingemetseld in de zuidmuur de toren van de N.H. kerk te Easterein (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Gemeente Littenseradiel;
  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945van Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents