Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Auke Hellinga
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Foareker.

Easterein, monument voor Andries Joustra (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Easterein, monument voor Andries Joustra (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Andries Joustra in Easterein (Oosterend) (gemeente Súdwest-Fryslân) is een ingemetselde plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'OANTINKEN OAN
ANDRIES JOUSTRA
EASTEREIN VUGHT
* 13 OKT. 1919 † 18 AUG. 1944

'FALLEN YN 'E STRIID
TSJIN UNRJOCHT EN SLAVERNIJ
DAT WIJ YN FREDE
FOAR RJOCHT EN FRIJDOM WEITSJE.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Joustra Andries 13-10-1919 22-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Andries Joustra in Easterein (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 22 augustus 1944 te Vught door de bezetter is gefusilleerd.

Andries Joustra werd geboren op 13 oktober 1919. De landarbeider streed in de meidagen van 1940 aan de Grebbelinie en keerde na de Nederlandse capitulatie naar zijn geboorteplaats terug. In de loop van 1941 begon hij met zijn illegale werk, zoals het verspreiden van Vrij Nederland. Later bemoeide hij zich meer met het leggen van contacten voor een vluchtroute naar Engeland. In de herfst van 1942 werkte hij mee aan de overval op het stadhuis van Bolsward en kort daarop werd het Bolwarder arbeidsbureau in brand gestoken. Verder speelde Joustra een rol bij de overval op het distributiekantoor te Wommels op 23 oktober 1942, terwijl hij op 14 oktober al had meegewerkt aan de kraak op het Jouster kantoor van de distributiedienst.

Door al deze activiteiten had 'Rinke', zijn schuilnaam in het verzet, de aandacht van de bezetter getrokken. Het politieblad meldde dat iedereen die Joustra in handen van de bezetter zou spelen, dood of levend, kon rekenen op een beloning van ƒ10.000,- Joustra dook onder en kwam terecht bij de Knokploeg in Haarlem. Later trok hij weer naar het Noorden en vestigde hij zich in het Drentse dorp Schoonoord, waar hij zich weer bezighield met distributiezaken. In mei 1944 werd Joustra in Assen gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Vught, waar hij op 18 augustus 1944 werd gefusilleerd. In Oosterend is een straat naar Andries Joustra vernoemd.

Locatie
Het monument is ingemetseld in de zuidmuur de toren van de N.H. kerk te Easterein (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Gemeente Littenseradiel;
  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945van Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Sjirk en Anda de Vries | 4 mei 2020

Omdat we er dit jaar niet bij “mogen” zijn.