Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. J.A. Lucas (ontwerper), Marian Gobius (uitvoering), B. Hoogstrate
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Openbare Basisschool 't Prisma .

Rijswijk, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rijswijk, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: © 2001 Onrij Webdesign)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Rijswijk is een gedenkzuil, bekroond met een beeld van een zittende vrouwen- en kinderfiguur. De vrouw heeft in haar linkerhand een brandende fakkel. Voor de zuil is een gedenkmuur geplaatst. Het geheel is vervaardigd uit witte natuursteen.

Teksten
De tekst op de voorzijde van het gedenkteken luidt:

'AAN
HEN
DIE
VIELEN

1940

1945.'

De tekst op de linkerzijde van de muur luidt:

'IN HET VERZET GEVALLEN.'

Hieronder is een lijst met namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
Het beeld is een symbolische voorstelling van de jeugd die de taak van de ouderen overneemt. De brandende fakkel verbeeldt het verzetsvuur. Met haar houding geeft de vrouwenfiguur uitdrukking aan verdriet en eenzaamheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Brochard Johannes Wilhelmus Antonius 20-04-1925 28-06-1962

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Rijswijk is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de vijver achter de voormalige buitenplaats 'Hofrust', gelegen aan de Laan Hofrust te Rijswijk.

Bronnen

  • C.M. Goedendorp;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.onafhankelijkrijswijk.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Wilhelmus C (Pim)Meere | 4 mei 2020

We will always remember the people who give their life so that we could be free My father W C Meere is memorized on the monument in the park behind the old Raadhuis

Stolk A.W. | 4 mei 2020

Aan hen de eer.

Iris | 4 mei 2020

Ik loop elke dag langs dit monument en ook al is het nu 75 jaar geleden dat de oorlog eindigde, ik ben zo blij dat deze herdenkplek er is en zo goed wordt onderhouden. Het zegt iets over wat voor een samenleving wij willen zijn: eentje met respect voor het verleden en de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. <3

J. G. L. L. Bogmans | 3 mei 2020

Dzięki za wszystko

Floris-jan | 2 mei 2020

Niet vergeten we mogen nooit vergeten wat er in die tijd voor vreselijke dingen zijn gebeurd

Erik van der Veer | 2 mei 2020

'Opdat wij niet vergeten'