Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: H. Nitert
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS de Salto.

Rijssen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rijssen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Rijssen (gemeente Rijssen-Holten) is een monument van rode baksteen, bestaande uit een zuil, met aan weerszijden twee reliëfs van witte natuursteen. Het geheel is geplaatst op een cirkelvormig plaveisel. Op de bakstenen zuil staat de Nederlandse leeuw afgebeeld. Op het linkerreliëf is een knielende vrouw afgebeeld, op het rechterpaneel een boomstronk. Tussen de natuurstenen reliëls is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VOOR HEN
DIE
VIELEN
1940 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Rijssen (gemeente Rijssen-Holten) herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Oude Gemeentelijke begraafplaats aan de Lentfersweg te Rijssen (gemeente Rijssen-Holten).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht