Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Appie Drielsma (1937)
Onthulling: 14 september 1994
Adopteer dit monument.

Maastricht, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Maastricht, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument te Maastricht bestaat uit een drietal rechthoekige poorten die door een open tussenruimte worden gescheiden van nogmaals twee poorten. Deze twee maken zich als het ware los van de serie van drie. Het gedenkteken is uitgevoerd in beton. Het geheel is 6 meter hoog en 18 meter breed.

Symboliek
De laatste poort aan de Maasoever verwijst in zijn vorm naar de overkant, waar in 1944 een Amerikaanse noodbrug werd gebouwd. Tevens is het een symbolische verwijzing naar het historische feit dat Wyck als eerste werd bevrijd op 13 september en dat de ‘Old Hickorians’ pas daarna naar het centrum van Maastricht trokken.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument te Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan de 'Old Hickory' Divisie die de stad op 13 en 14 september 1944 bevrijdde.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers het bevel van de bezetter te evacueren.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité 50 jaar bevrijding Maastricht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 september 1994 ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Limburglaan, ter hoogt van de J.F. Kennedybrug te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht