Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: T. Rutten (sculptuur)
Onthulling: 1974
Adopteer dit monument.

Sint Maarten, oorlogsmonument (foto: Dorpsraad Sint Maarten)
Sint Maarten, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Het oorspronkelijke monument uit 1974 (foto: Dhr. J. Beemsterboer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Sint Maarten (gemeente Schagen) is een cirkelvormige sculptuur van natuursteen, geplaatst op een ondergrond van keien.

Tekst
De tekst op de sculptuur luidt:
'40-45.'

Symboliek
De onderbroken cirkel staat symbool voor het begin en het einde van het leven.

Wijziging
Het oorspronkelijke monument was een houten kruis. In april 2005 is dit vervangen door het nieuwe monument, omdat het kruis in slechte staat verkeerde.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Corbijn Jacobus 14-11-1919 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Sint Maarten (gemeente Schagen) is opgericht ter nagedachtenis aan Koos Corbijn die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

Jacobus (Koos) Corbijn woonde op de Stroet in Sint Maarten. Op 9 mei 1940 werd hij overgeplaatst van de Cavallerieopleiding te Breda naar Rijnsburg. Op 10 mei 1940 bemande Corbijn het afweergeschut op vliegveld Valkenburg. Daar werd hij doodgeschoten door een Duitse sluipschutter.

Onthulling
Het oorspronkelijke herdenkingskruis is onthuld in 1974. Het nieuwe monument is onthuld in april 2006.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kruispunt Hooge Buurt/Herenweg, ten noorden van de voormalige N.H. kerk te Sint Maarten (gemeente Schagen).

Bronnen

  • Historische Vereniging Harenkarspel;
  • Dorpsraad Sint Maarten;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.