Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: C.G. Andriessen
Onthulling: 4 mei 1975
Adopteer dit monument.

Uitgeest, 'Monument 1940-1945' (foto: Ben Hoftijzer)
Uitgeest, 'Monument 1940-1945' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Uitgeest is een uit Belgisch hardsteen vervaardigde gedenksteen met in reliëf een afbeelding van een naakte mensenfiguur. De gedenksteen is 1 meter 60 hoog, 1 meter 40 breed en 30 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940-1945'.

Symboliek
De achtergrond van het monument symboliseert de vijf oorlogsjaren. De gestileerde figuur stelt de bevrijding voor.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 1940-1945' herinnert de inwoners van Uitgeest aan de Tweede Wereldoorlog, de strijd tegen de bezetter en de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1975 door burgemeester H.J. de Nijs. Tijdens deze plechtigheid heeft de heer J.J. van Tongeren een toespraak gehouden, waarin hij het verzet in de oorlogsjaren belichtte: 'Een verzet, dat zich niet kon uiten in veldslagen door het ontbreken van bossen en bergen en de aanwezigheid van dicht bevolkte gebieden. Een verzet van sabotage, hulp aan onderduikers, stakingen tegen onderdrukkers. Zo ook te Uitgeest'.

Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor het gemeentehuis, gevestigd aan de Middelweg te Uitgeest.

Bronnen

  • Gemeente Uitgeest;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht