Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: De heer Slinger
Onthulling: 10 mei 1952
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door J.A. Houtkoper School.

Ochten, gedenkmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ochten, gedenkmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het 44e Regiment Infanterie' in Ochten (Gemeente Neder-Betuwe) is een stenen zuil met bovenop een beeld van een zich verheffende mannenfiguur. Op de zuil zijn in reliëf teksten en namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Teksten
De tekst aan één zijde van de zuil luidt:

'IN MEMORIAM
1940 1945
AL NAM DE VIJAND
LIJF EN GOED
DREEF ONS NAAR VERRE STREKEN
GOD GAF ONS KRACHT
WAS ONS NABIJ
ZIJN TROUW IS NOOIT GEWEKEN'.

De tekst aan de andere zijde luidt:

'TROUW AAN KONINGIN EN VADERLAND
VIELEN IN MEI 1940 OF IN HET VERZET
ONZE WAPENBROEDERS
H.J. ARTZ
B. V.D. AKKER
C. BULLENS
H.W. EEKHUIS
J.C. ENDEVELD
G. GEURTS
A.F. HUNKEMÖLLER
G. KROON
N. MULDER
F.J. NIJHOF
K. SLEURINK
G.L.H. SMIT
J. SOLMER
E.S. TELDER
E. TERMAAT
J. TIEBEN
H. WAARD
A. VAN WEELDEN
B.J. IJZERMAN.

TOT HUN GEDACHTENIS WERD DIT
GEDENKTEKEN OPGERICHT DOOR
44 R.I. EN DE GEMEENTE ECHTELD.

10 - 14 MEI 1940 OCHTEN 10 MEI 1952'.

Symboliek
Het beeld staat symbool voor herrijzenis.

Wijziging
Het monument is in 2016 naar de Kerkstraat verplaatst  vanwege de afbraak van het gemeentehuis en de bouw van een winkelcomplex.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Akker Beert 06-10-1910 13-05-1940
Artz Hendrikus Johannes 18-05-1904 11-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor het 44e Regiment Infanterie' te Ochten (gemeente Neder-Betuwe) herinnert aan negentien militairen van dit regiment die tijdens de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de negentien slachtoffers luiden: H.J. Artz, B. v.d. Akker, C. Bullens, H.W. Eekhuis, J.C. Endeveld, G. Geurts, A.F. Hunkemöller, G. Kroon, N. Mulder, F.J. Nijhof, K. Sleurink, G.L.H. Smit, J. Solmer, E.S. Telder, E. Termaat, J. Tieben, H. Waard, A. van Weelden en B.J. IJzerman.

Het 44e Regiment Infanterie was in de jaren 1930-1940 gelegerd in Dodewaard, Ochten, IJzendoorn en Echteld.

Oprichting
Een Reünie-Comité, voortgekomen uit de mitrailleurcompagnie van het IIe Bataljon zamelde geld in onder de haar bekende oud-44 R.I.-ers en de bevolking van Ochten om een monument op te richten dat uiting kon geven aan hun gevoelens van dankbaarheid.

Onthulling
Het monument werd onthuld op 10 mei 1952 door de Commisaris van de Koningin in Gelderland. De voorzitter van het Reünie-Comité, dr. J. Hazenberg, oud-commandant van het M.C.-II-44 R.I. hield een toespraak waarin hij het monument een beeld van trouw noemde; trouw van de gesneuvelde militairen jegens hun vaderland, hun koningin en hun naasten. Ook kolonel G. Hotz, oud-commandant van 44 R.I. in 1940 en de heer P.J.A. Drabbe spraken. Er werden kransen gelegd door kolonel Hotz namens 44 R.I., burgemeester Houtkoper namens de gemeente en door familieleden van de gesneuvelden.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Robin van Alfen | 4 mei 2020

Arjan van Alfen | 4 mei 2020

Garrit | 28 april 2020

Their name liveth for evermore