Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Onno de Ruijter
Onthulling: 23 mei 1993
Adopteer dit monument.

Emmen, 'Indië-monument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Emmen, 'Indië-monument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Emmen, 'Indië-monument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Emmen, 'Indië-monument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Emmen bestaat uit een bronzen kop van een karbouw, waaruit water stroomt. De kop is aangebracht op een natuurstenen gedenkplaat, bekroond met een reliëf. Voor het geheel is een tafel van natuursteen geplaatst.

Symboliek
Kunstenaar en beeldhouwer Onno de Ruijter heeft het object naar eigen ontwerp gemaakt. Zijn idee verbeeldt het volgende: Het bovenstuk moet een landschappelijke indruk geven met zware tropische begroeing. Hierin is de vorm van een helm uitgehakt op een in de grond gestoken geweer, dat tevens een ravijn verbeeldt. Samen met de uitgehakte plantvormen geven zij een illusie van Indië. De punt van het ravijn komt samen met de nek van een karbouw boven een bronzen kali (rivier). Deze kali komt weer uit in de waterbak. Dit water is water dat ons scheidt van Indië. Hieraan grenst de dolomietplaat die een verbeelding moet zijn van de kade waar op de mensen stonden die afscheid namen. De zuil bestaat uit twee gedeelten, een onderstuk (sokkel) waarop aan de achterkant het teken van de VOMI staat en aan de zijkanten de namen van de gevallenen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Emmen is opgericht ter nagedachtenis aan dertig militairen uit Zuidoost-Drenthe, die tussen 1945 en 1962 bij de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en op Nieuw-Guinea zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 mei 1993.

Locatie
Het 'Indië-monument' te Emmen bevindt zich aan de Wilhelminastraat, in het Insulinde plantsoen.

Bron
www.openmonumentendag.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht