Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Philip ten Klooster
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.

Biervliet, herdenkingsmonument (foto: Theo Snijders)
Biervliet, herdenkingsmonument (foto: Theo Snijders)
Biervliet, herdenkingsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Biervliet (gemeente Terneuzen) bestaat uit drie reliëfs van natuursteen. Op de eerste steen bevindt zich een gevleugelde draak die Biervliet in zijn klauwen houdt. Op de tweede steen is een vredesduif met palmtak aangebracht. Op de derde steen staat een vogel (de feniks) afgebeeld, die uit de vlammen van een brandend Biervliet oprijst.

Teksten
De tekst op het eerste reliëf luidt:

'1940-1944'.

De tekst op het tweede reliëf luidt:

'OKTOBER 1944'.

De tekst op het derde reliëf luidt:

'A.D. 1953'.

Symboliek
De afbeelding van de gevleugelde draak staat symbool voor de bezetting. De vredesduif met palmtak symboliseert vrede. De feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens verjongd uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Biervliet (gemeente Terneuzen) herinnert aan respectievelijk de bezettingsjaren, de bevrijding in oktober 1944 en de wederopbouw en hoop op een betere toekomst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Locatie
De reliëfs bevinden zich in de gevel van het voormalige gemeentehuis in Biervliet (gemeente Terneuzen).

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht