Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Willem van Kuilenberg
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Jenaplanschool Cleophas.

Utrecht, oorlogsmonument aan de Ingenhouszstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Utrecht, oorlogsmonument aan de Ingenhouszstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Utrecht, oorlogsmonument aan de Ingenhouszstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Utrecht, oorlogsmonument aan de Ingenhouszstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument is een halffronden bakstenen muur met in het midden is een zandstenen sculptuur. De muur loopt naar beide kanten in een trap uit.

De sculptuur stelt twee mensen voor die met de ruggen naar elkaar toegekeerd staan en de armen naar buiten hebben uitgestrekt. De oorspronkelijke hoofden van beide figuren zijn vernield. Naderhand zijn er twee nieuwe hoofden geplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument aan de de Ingenhouszstraat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

Locatie
Het monument is gelegen op de hoek van de Ingenhouszstraat en de Juliustraat. Het monument is gelegen aan de rand van een plantsoen.

Bronnen

  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Kunstwacht Utrecht.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht