Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Péta Vlieger i.s.m. met scholieren van de scholengemeenschap te Epe
Onthulling: 5 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Chr. Basisschool Anne de Vries.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Jenaplanschool 't Hoge Land.

Epe, 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' (Foto: Péta Vlieger)
Epe, 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Epe, 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Epe, 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' (Foto: Péta Vlieger)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' in Epe is een bronzen bol waarop in reliëf afbeeldingen zijn aangebracht. Het monument is tevens een fontein en staat in een waterbassin.

Symboliek
De bronzen bol stelt de wereld voor. Ontwerpster Péta Vlieger maakte het monument in samenwerking met honderd scholieren van de scholengemeenschap in Epe. De scholieren maakten elk een afbeelding in was met het thema 'vrede en gerechtigheid', zoals bijvoorbeeld vredestekens en -duiven en de woorden 'freedom' en 'pax'. Vlieger plaatste vervolgens al deze afbeeldingen op de bol, die daarna in brons werd gegoten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' in Epe herinnert aan de bevrijding van Epe en Vaassen in 1945. Daarnaast roept het monument op stil te staan bij huidige oorlogssituaties en vraagt het om gerechtigheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding. Bij de onthulling was de Canadese veteraan Roger Jean-Marie aanwezig. Hij was de eerste geallieerde soldaat die in 1945 Epe binnenreed op zijn motor.

Bron
Mevrouw Péta Vlieger.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht