Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Gerrit Bolhuis (1908)
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door De Zuukerschool.

Epe, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Epe, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Epe is een wit natuurstenen beeld van een staande vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk met tekst.

Symboliek
De vrouwenfiguur, die de sluier van de onderdrukking aflegt, symboliseert het zich steeds vernieuwende leven en het streven om vooruit te gaan naar een betere toekomst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Epe aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Sweert de Landaspark te Epe.

Bronnen

  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht