Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Pieter Starreveld (1911-1989)
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Chr. Basisschool Lingelaar.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Sint Antonius.

Enspijk, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Enspijk, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Enspijk, oorlogsmonument (foto: Gemeente Geldermalsen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Enspijk (gemeente West Betuwe) is een bronzen beeld van een staande, naakte mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een zuil van witte natuursteen.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'1940 -1945
IN MEMORIAM
MR. W.M. KOLFF
H.J. VERSTEEG
E.Z. DE BRUIN
L. V. STRATEN
C. V. STRATEN-ANDRIESSE
M.A. V. STRATEN
S. V. STRATEN
J.W. V. RINGELENSTEIN
C.G. V.D. HEIDEN
A.J. FORMIJN'.

Wijziging
In 2017 is het monument gewijzigd. De naam Barendinus van Doorn is hierbij van het oorlogsmonument in Enspijk verwijderd. De man uit Geldermalsen overleed niet in Duitsland toen hij daar tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk was gesteld, maar sneuvelde als soldaat in het uniform van de Waffen-SS.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Enspijk (gemeente West Betuwe) is opgericht ter nagedachtenis aan tien inwoners van de voormalige gemeente Deil (bestaande uit de dorpen Deil, Enspijk, Rumpt en Gellicum) die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

E.Z. de Bruin, A.J. Formijn, C.G. van der Heiden, mr. W.M. Kolff, J.W. van Ringelenstein, L. van Straten, M.A. van Straten, S. van Straten, C. van Straten-Andriesse en H.J. Versteeg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie
Het monument is geplaatst op de driesprong Molenkampstraat/Beemd/Korte Veersteeg, naast de N.H. kerk te Enspijk (gemeente West Betuwe).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht