Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: J.J.M. Vegter (architect) Jan van Luyn (beeldhouwer)
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Montessorischool Enkhuizen.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Regionale Scholengemeenschap Enkhuizen.

Enkhuizen, 'De Stedemaagd' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Enkhuizen, 'De Stedemaagd' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
'De Stedemaagd' te Enkhuizen is een in Franse kalksteen (Euville) uitgevoerd beeld van een staande vrouwenfiguur. Zij omarmt in haar schoot enkele openbare gebouwen uit Enkhuizen, zoals de Zuidertoren, het Staverse Poortje en de gebouwen van het Zuiderzeemuseum. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken wordt door een muurtje van een pad gescheiden. Er is een eenvoudige groenblijvende beplanting rondom aangebracht. Het beeld is 2 meter en 50 centimeter hoog, 90 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'DE VRIJHEID HERKREEG ENKHUIZEN
7 MEI 1945.
VERGEET DE OFFERS NIET!'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'De Stedemaagd' te Enkhuizen is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Bron
Gemeente Enkhuizen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht