Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor generaal S.H. Spoor in Ermelo is een bronzen buste. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk. In de bestrating voor het beeld is een natuurstenen plaquette gemetseld.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'GENERAAL S.H SPOOR

1902 1949.'

De geschiedenis

Het monument voor generaal S.H. Spoor herinnert de inwoners van Ermelo aan de voormalige legercommandant van het Nederlandse leger ten tijde van de strijd in het voormalige Nederlands-Indië.

Generaal Simon H. Spoor werd op 12 januari 1902 geboren te Amsterdam. Hij was de zoon van violist André Spoor, concertmeester van het Concertgebouworkest. Hij volgde het Middelbaar Onderwijs in Den Haag en ging vervolgens naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

In 1923 werd hij beëdigd als tweede luitenant en werd hij troepenofficier. In 1924, nu eerste luitenant, kwam zijn detachering op Borneo. In maart 1929, werd luitenant Spoor leerling aan de Hogere Krijgsschool te Den Haag. In 1934 werd Spoor bevorderd tot kapitein en werkte hij twee jaar bij de staf in Bandoeng. Om zijn bijzondere talenten geprezen, kreeg hij een functie als leraar 'Strategie en Tactiek' aan de K.M.A. Hierna volgde een jaar tropendienst, waarbij hij tevens militair medewerker was van de 'Java-bode'. In maart 1940 werd hij als kapitein ingedeeld bij de Generale Staf, basis voor zijn latere snelle carrière. In het voorjaar van 1940 werd hij Hoofd Afdeling Politieke Zaken in Bandoeng.

Op 8 maart 1942 vertrok kapitein Spoor met een bijzondere opdracht van de legercommandant met een van de laatste vliegtuigen vanuit Bandoeng naar Australië, toen de oorlog met Japan uitbrak. Hier werd hij in april van dat jaar werd ingedeeld bij het hoofdkwartier van de Amerikaanse generaal MacArthur. In mei 1942 werd hij eervol van deze functie ontheven en ter beschikking gesteld van de Nefis. In mei 1942 werd hij buiten bezwaar van den lande majoor bij de Generale Staf. Op 10 juli 1942 werd majoor Spoor benoemd tot waarnemend assistent-resident van de afdeling Toeal van vrij Nederlands-Indië, met standplaats Merauke. In augustus 1942 werd hij wederom ter beschikking gesteld van de Nefis. In mei 1943 werd hij effectief majoor, in 1944 lt. kolonel en in 1945 tijdelijk kolonel van de Generale Staf. In 1946 werd hij benoemd tot legercommandant en op 2 september 1946 bevorderd tot luitenant-generaal. Op 23 mei 1949 werd de legercommandant bij Koninklijk Besluit bevorderd tot generaal.

Generaal Simon H. Spoor overleed op 25 mei 1949 en is begraven op het ereveld Menteng Pulu. Hij was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voorts was hij drager van het Officierskruis, van het Oorlogsherinneringskruis, van de Medal of Freedom met Bronzen Palm, en van het Mobilisatiekruis 1914-'18. Generaal Spoor was lid van de Interim-regering als Hoofd van het Departement van Oorlog.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Generaal Spoorkazerne, gelegen aan de Leuvenumseweg te Ermelo.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents