Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Adopteer dit monument.

Ermelo, monument voor generaal S.H. Spoor (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Generaal S.H. Spoor (bron: Veteranen-online)
Ermelo, monument voor generaal S.H. Spoor (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor generaal S.H. Spoor in Ermelo is een bronzen buste. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk. In de bestrating voor het beeld is een natuurstenen plaquette gemetseld.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'GENERAAL S.H SPOOR

1902 1949.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor generaal S.H. Spoor herinnert de inwoners van Ermelo aan de voormalige legercommandant van het Nederlandse leger ten tijde van de strijd in het voormalige Nederlands-Indië.

Generaal Simon H. Spoor werd op 12 januari 1902 geboren te Amsterdam. Hij was de zoon van violist André Spoor, concertmeester van het Concertgebouworkest. Hij volgde het Middelbaar Onderwijs in Den Haag en ging vervolgens naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

In 1923 werd hij beëdigd als tweede luitenant en werd hij troepenofficier. In 1924, nu eerste luitenant, kwam zijn detachering op Borneo. In maart 1929, werd luitenant Spoor leerling aan de Hogere Krijgsschool te Den Haag. In 1934 werd Spoor bevorderd tot kapitein en werkte hij twee jaar bij de staf in Bandoeng. Om zijn bijzondere talenten geprezen, kreeg hij een functie als leraar 'Strategie en Tactiek' aan de K.M.A. Hierna volgde een jaar tropendienst, waarbij hij tevens militair medewerker was van de 'Java-bode'. In maart 1940 werd hij als kapitein ingedeeld bij de Generale Staf, basis voor zijn latere snelle carrière. In het voorjaar van 1940 werd hij Hoofd Afdeling Politieke Zaken in Bandoeng.

Op 8 maart 1942 vertrok kapitein Spoor met een bijzondere opdracht van de legercommandant met een van de laatste vliegtuigen vanuit Bandoeng naar Australië, toen de oorlog met Japan uitbrak. Hier werd hij in april van dat jaar werd ingedeeld bij het hoofdkwartier van de Amerikaanse generaal MacArthur. In mei 1942 werd hij eervol van deze functie ontheven en ter beschikking gesteld van de Nefis. In mei 1942 werd hij buiten bezwaar van den lande majoor bij de Generale Staf. Op 10 juli 1942 werd majoor Spoor benoemd tot waarnemend assistent-resident van de afdeling Toeal van vrij Nederlands-Indië, met standplaats Merauke. In augustus 1942 werd hij wederom ter beschikking gesteld van de Nefis. In mei 1943 werd hij effectief majoor, in 1944 lt. kolonel en in 1945 tijdelijk kolonel van de Generale Staf. In 1946 werd hij benoemd tot legercommandant en op 2 september 1946 bevorderd tot luitenant-generaal. Op 23 mei 1949 werd de legercommandant bij Koninklijk Besluit bevorderd tot generaal.

Generaal Simon H. Spoor overleed op 25 mei 1949 en is begraven op het ereveld Menteng Pulu. Hij was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voorts was hij drager van het Officierskruis, van het Oorlogsherinneringskruis, van de Medal of Freedom met Bronzen Palm, en van het Mobilisatiekruis 1914-'18. Generaal Spoor was lid van de Interim-regering als Hoofd van het Departement van Oorlog.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Generaal Spoorkazerne, gelegen aan de Leuvenumseweg te Ermelo.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht