Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 2 oktober 1967
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Atlas College.

Edam, 'De Tochtgenoten' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Edam, 'De Tochtgenoten' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
'De Tochtgenoten' in Edam (gemeente Edam-Volendam) is een bronzen sculptuur van een vrouw en een man die een kind op zijn arm heeft. De sculptuur is 1 meter 38 hoog en is geplaatst op een stenen voetstuk. Dit voetstuk rust op een trapsgewijs opgebouwde sokkel. De sokkel staat op een liggende natuurstenen plaat. Op de sokkel is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'RACHEL BEWEENT HARE KINDEREN
JEREMIA 31:14.'

Deze tekst is ook in het Hebreeuws aangebracht.

Symboliek
De ontwerper van het monument, de heer Hubert C.M. van Lith, heeft de achterliggende gedachte van 'De Tochtgenoten' in een gedicht weergegeven: 'Ik weet daarom wat er in je omging, ik weet hoe diep je was geroerd, toen brute handen, veel getrouwen als beesten hebben weggevoerd..'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'De tochtgenoten' in Edam (gemeente Edam-Volendam) herinnert aan de 21 joodse Edammers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Daarnaast herinnert het monument aan alle joodse medeburgers wie tijdens de bezettingsjaren onmenselijk onrecht en leed is aangedaan.

Oprichting
De ontwerper van het monument, de heer C.M. van Lith, heeft het ontwerp van 'De Tochtgenoten' belangeloos beschikbaar gesteld. Om de verdere kosten te dekken is er een geldinzamelingsactie gehouden onder de inwoners van Edam. Na de onthulling is het monument geschonken aan de toenmalige gemeente Edam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 oktober 1967 door opperrabijn E. Berlinger.
Jaarlijks vindt er bij het monument op 4 mei een herdenking plaats. Tijdens de herdenking worden de namen van de 21 omgekomen joodse Edammers genoemd, vindt er een steenlegging plaats door de aanwezigen en wordt het Yiskor gezongen door een joodse voorganger. Deze jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door het Comité 4 mei te Edam.

Locatie
'De Tochtgenoten' bevindt zich aan het Oorgat tegenover de Israëlitische begraafplaats in Edam (gemeente Edam-Volendam).

Bron
Comité 4 mei te Edam.

Voor meer informatie
Rachels' Kinderen van Erik Besseling (De stad, 2004).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

DM Kaiser | 3 mei 2020

Voor Rachel