Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Reliëf slachtoffers 40-45' in Scheveningen (gemeente Den Haag) bestaat uit drie in chamotte uitgevoerde reliëfs, waarop mensenfiguren zijn afgebeeld. De reliëfs zijn bevestigd op een cirkelvormig utiliteitsgebouw van baksteen.

Teksten
De tekst op het eerste reliëf luidt:

'1943 – 44 EVACUATIE.'

De tekst op het tweede reliëf luidt:

'BEZETTING.'

De tekst op het derde reliëf luidt:

'NA – 1946 TERUGKEER.'

Symboliek
De reliëfs verbeelden de bevolking van Scheveningen in oorlogstijd en kort na de bevrijding.
Het eerste reliëf herinnert aan de verdrijving van circa 10.000
bewoners van het stadsdeel in de periode 1943-1944. Het tweede reliëf
verwijst naar de bezetting. Het derde reliëf brengt de tijd vlak na de
bevrijding in herinnering.

Restauratie
Omdat de reliëfs onderhevig waren aan verwering, zijn zij in 2004 gerenoveerd. Het Wijkberaad Duindorp heeft toen een verzoek gedaan aan het stadsbestuur. Direct daarna heeft het stadsbestuur de opdracht gegeven de reliëfs opnieuw te laten gieten en voor 4 mei opnieuw te plaatsen.

De geschiedenis

Het 'Reliëf slachtoffers 40-45' herinnert de inwoners van Scheveningen (gemeente Den Haag) op symbolische wijze aan de gebeurtenissen in stadsdeel Duindorp tijdens de bezetting en na de bevrijding.

Oprichting
Toen het Gemeentelijk Gasbedrijf in 1948 de bouw van een gasregulateurshuisje aan het Tesselseplein voorbereidde, kwam de directeur van de Gemeentelijke Woningdienst op het idee daar een beeldhouwwerk aan te verbinden om op symbolische wijze de gebeurtenissen in Duindorp tijdens en na de bezetting weer te geven. De kosten werden gedragen door het Gasbedrijf en Grondbedrijf gezamenlijk. Omdat het een gedenkteken van plaatselijk belang zou zijn, moest toestemming verkregen worden van de Provinciale Commissie voor Oorlogs- en Vredestekens. Deze commissie keek er wel vreemd van op dat een utiliteitsgebouw zou dienen als basis voor een gedenkteken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 augustus 1952 door de burgemeester van Den Haag, mr. F.M.A. Schokking. Na de onthulling defileerde een lange rij van Duindorpse verenigingen en deputaties van inwoners voor de burgemeester. Aan dit defilé werkten mee: het muziekkorps 'Juliana', een deputatie van vrouwelijke bewoners van Duindorp in Scheveningse klederdracht, verscheidene onderafdelingen van de wijkvereniging, de marsband 'Duindorp' en de Christelijke Gymnastiekvereniging 'Hercules'.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief;
  • De Duindorper, jaargang 19, nr. 2 (april 2004);
  • Haagsche Courant van 1 september 1952;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents