Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. Jules Kayser (ontwerp), Albert Meertens (ontwerp plaat), Mathieu Wanten (uitvoering)
Onthulling: 21 november 1970
Adopteer dit monument.

Maasbree, Onderduikersmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Maasbree, Onderduikersmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Onderduikersmonument in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is een rechthoekige gedenksteen van baksteen met een ingemetselde plaquette. Op de gedenkplaat zijn in reliëf een boerderij, een molen, een hooibaal en een vogel afgebeeld. Het gedenkteken is 2 meter 36 hoog en 1 meter 92 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'UIT DANKBAARHEID
AAN MAASBREE
DE ONDERDUIKERS
1940 - 1944'.

Symboliek
De vogel symboliseert vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Onderduikersmonument in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is opgericht door voormalige onderduikers uit dank voor de hulp en de bescherming die hun werd geboden door de inwoners van het dorp.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog keerden veel Franse krijgsgevangenen via Limburg terug naar huis. Na een zondagse hoogmis hadden Sjeng Cox uit Maasbree en enkele kameraden het idee opgevat deze Franse militairen te helpen. In Maasbree werd een afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers opgericht. Behalve Sjeng Cox raakte ook diens zus Mariet (onderwijzeres van beroep) betrokken bij de hulp aan onderduikers. Er waren allerlei groepen mensen die hun hulp nodig hadden, zoals Franse krijgsgevangenen, gestrande geallieerde piloten, mannen die aan de verplichte tewerkstelling trachtten te ontkomen en Nederlandse militairen die door de bezetter waren opgeroepen om opnieuw op transport gesteld te worden naar Duitsland.

Ook de families Engels, Hoeymakers, Jacobs, Koopmans, Mulders, Tielen en Wijnen zetten hun deuren open, maar het huis van de familie Cox vormde het centrum van de illegaliteit in Maasbree. In het Limburgse dorp waren op een gegeven moment 250 onderduikers ondergebracht, terwijl in Maasbree ongeveer 400 woningen waren gevestigd. Dit betekende dat praktisch het hele dorp bij het verzet betrokken was, al was het maar door te zwijgen over wat men wist.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 november 1970 door kapitein H. Schouten, destijds onderduiker in Maasbree en samensteller van het illegale blad Moed en Vertrouwen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Baarlosestraat/De Broekstraat te Maasbree (gemeente Peel en Maas).

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht